FN i Islams tjänst...

I förra veckan beslutade FN's råd för mänskliga rättigheter med knappast möjliga majoritet om en ny resolution med syfte att förhindra religionskritik.

Dock så nämner resolutionstexten enbart islam, vilket fått FN att komma på kant med EU, som mycket riktigt anser att resolutionen inskränker yttrandefriheten. Även att döma av vilka länder som röstade för resolutionen kan man dra slutsatsen att det främst handlade om att förhindra kritik av islam och tankarna går till dessa länders reaktioner på de teckningar av Muhammed som Jyllandsposten publicerade.

De länder som valde att rösta för att driva igenom resolutionen var: Algeriet, Azerbajdzjan, Bahrain, Bangladesh, Kamerun, Kina, Kuba, Djibouti, Gabon, Indonesien, Jordanien, Malaysia, Mali, Mauritius, Mexiko, Marocko, Pakistan, Filippinerna, Ryssland, Saudiarabien, Senegal, Sydafrika, Sri Lanka och Tunisien. Detta innefattar samtliga muslimska länder i FN-rådet.

De länder som valde att i stället stödja yttrandefriheten var: Finland, Frankrike, Guatemala, Japan, Nederländerna, Kanada, Polen, Rumänien, Schweiz Storbritannien, Sydkorea, Tjeckien, Tyskland och Ukraina.

De nio återstående länderna valde att lägga ner sina röster, så resolutionen röstades igenom med med bara en rösts övervikt.

En resolution är dock till skillnad från en konvention inte bindande för medlemsstaterna, så än så länge är vi fria att kritisera de mänskliga missförhållanden som islam ger upphov till.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback